vrijdag 24 juni 2011

Autorijden vanaf 17 jaar.

Jongere met rijbewijs

De overheid stemt toe met het plan van minister Melanie Schultz van Haegen om jongeren te laten autorijden vanaf 17de jaar. Het experiment onder de naam 2toDrive houdt in dat jongeren zodra ze 16,5 jaar zijn rijles mogen nemen bij de ANWB en ze autorijden vanaf 17 jaar. Tot hun 18e verjaardag mogen ze autorijden maar dan wel met iemand anders in de auto die mag auto rijden.

Voor Autorijden vanaf je 17de jaar moeten de jongeren dus altijd iemand meenemen. En die persoon kan niet zomaar iedereen zijn, maar iemand die op de zogeheten begeleiderspas vermeld staat. Op de begeleiderspas kunnen maximaal vijf personen genoemd worden als coach van de beginnende automobilist die de auto bestuurd. Autorijden vanaf je 17 jaar gaat naar verwachting in november van 2011 van start en zal maximaal zes jaar duren. Als de proef als geslaagd wordt bevonden, kan autorijden vanaf je 17 jaar voorgoed ingevoerd worden.

De ANWB is voorstander van het invoeren van autorijden vanaf je 17 jaar. De bedoeling van de nieuwe wetgeving is dat mensen autorijden vanaf 17 jaar die hun rijbewijs dan al gehaald hebben en dus al een goede opleiding achter de rug hebben tot hun 18e verjaardag alleen met begeleiding mogen rijden.

Uit onderzoek blijkt dat autorijden vanaf 17 jaar de verkeersveiligheid bevordert. Er zou tot zo'n 15% minder ongevallen gebeuren. Natuurlijk speelt rijervaring  ook een rol bij autorijden; naarmate iemand ouder wordt neemt het risicovolle gedrag ook af. De groei van de hersenen duurt tot het 25e levensjaar. Het verhogen van de leeftijd voor het behalen van een rijbewijs is echter geen optie, de hoeveelheid rijervaring speelt een veel bepalender rol en daar zal men toch eens mee moeten beginnen. Een voordeel van autorijden vanaf 17 jaar met een coach kan ook betekenen dat men geen slechte gewoonten aanleert. Als men na deze periode alleen rijdt heeft men rijervaring opgedaan met langere stukken rijden en heeft men naar verwachting geen verkeerde gewoontes aangeleerd omdat er altijd iemand naast de autorijdende 17 jarige bestuurder heeft gezeten. Autorijden vanaf je 17 jaar blijft riskant, omdat de hersenstam pas uit is gegroeid van je 21/23ste jaar.

Autorijden vanaf 17 jaar met 2toDrive.

In het experiment 2toDrive mogen jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen voor rijbewijs B doen, vanaf 16,5 jaar praktijkles gaan volgen en vanaf hun 17de jaar het praktijkexamen afleggen, om uit eindelijk te kunnen autorijden vanaf 17 jaar. Slagen ze, dan mogen ze vanaf hun 17de jaar al autorijden. Dit mag als zij rijden met een coach naast zich. Hiervoor moeten ze in het bezit zijn van een zogenaamde begeleiderspas. Op deze pas staan de namen van maximaal vijf personen die de bestuurder als zijn coaches heeft aangewezen. Een van deze personen moet bij het rijden in de auto zitten. 2toDrive start naar verwachting in november 2011. Iedereen die op of na de startdatum 17 jaar wordt, kan het praktijkexamen bij het CBR aanvragen. Iedereen die al 17 is op het moment dat het experiment start, kan al wel alvast rijles gaan volgen en na de 18de verjaardag examen doen.

Was ik maar wat jonger. whheeee!!! Dan kon ik ook autorijden vanaf m'n 17de jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten